Πόσο ζουν τα φυτά ορχιδέας;

Πόσο ζουν τα φυτά ορχιδέας;

Συχνά εκπλήσσομαι όταν ακούω τους ιδιοκτήτες ορχιδέας να απορρίπτουν τα φυτά τους αφού έχουν ανθίσει. Με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τη μακροζωία της ορχιδέας.

Μερικές ορχιδέες, όπως το Phalaenopsis, ζουν για 2-3 μήνες, αλλά η πτώση λουλουδιών δεν σημαίνει ότι το φυτό είναι νεκρό.

Το φυτό περνά σε μια «φάση ανάπαυσης» για να συγκεντρώσει ενέργεια για τον επόμενο κύκλο ανθοφορίας. Αυτός ο λήθαργος αφήνει τους ιδιοκτήτες ορχιδέας σε σύγχυση σχετικά με τη μακροζωία του φυτού.

Πόσο ζουν οι ορχιδέες;

από την εμπειρία μου Εξαρτάται από τη φροντίδα που λαμβάνεται. Αν φροντίσετε καλά Μπορείτε να περιμένετε ότι οι ορχιδέες θα διαρκέσουν για δεκαετίες. Εάν παραμεληθεί, το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί.

Μπορούν οι ορχιδέες να ζήσουν για πάντα;

Δεν πρόκειται να πω ότι οι ορχιδέες ζουν για πάντα. Ένα όμως είναι σίγουρο. Εάν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ευνοϊκούς για την ανάπτυξη. Θα διαρκέσουν πολύ.

Ορισμένα είδη ορχιδέων μπορούν να ζήσουν σχεδόν έναν αιώνα, επομένως με ιδιαίτερη φροντίδα μπορούν να επιβιώσουν. Οι ορχιδέες μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες.

Καθώς η ορχιδέα μεγαλώνει, γίνεται πιο αδύναμη και πιο ευαίσθητη στις ασθένειες. η ελαστικότητά του μειώνεται. Θα παράγει όλο και λιγότερα άνθη. Και τελικά θα είναι πιο ευάλωτο σε ασθένειες ή άλλες ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής μιας ορχιδέας. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες έχουν να κάνουν με το πόσο καλά φροντίζετε τα φυτά σας.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τις ορχιδέες σας να διαρκέσουν περισσότερο

Οι συμβουλές που αναφέρω εδώ επικεντρώνονται στη δημιουργία του καλύτερου περιβάλλοντος για το φυτό της ορχιδέας σας και στην πρόληψη του. Τονίζουν επίσης τη σημασία του να δώσετε στις ορχιδέες σας μια καλή αρχή στη ζωή.

– Βρείτε μια καλή τοποθεσία για το φυτό της ορχιδέας σας.

Οι ορχιδέες χρειάζονται φως, έμμεσο φως, ζεστές θερμοκρασίες, υγρασία και σταθερότητα. Θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος στο σπίτι σας για να ελέγξετε όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται σταθερή για την αποφυγή θερμικού σοκ. Ένα ξηρό περιβάλλον δεν θα βοηθήσει αυτό το τροπικό φυτό. Επομένως, βρείτε ένα μέρος με επαρκή υγρασία. Βεβαιωθείτε ότι οι ορχιδέες σας δεν εκτίθενται σε κρύα ρεύματα ή άμεσο ηλιακό φως.

– Επιλέξτε ποιοτικά υλικά φύτευσης.

Τα υλικά γλάστρας που έχουν σχεδιαστεί για ορχιδέες αποτελούνται από υλικά που αερίζονται και στραγγίζουν καλά.

Αυτά τα μείγματα γλάστρας περιλαμβάνουν συνήθως φλοιό πεύκου, φλοιούς καρύδας, βρύα, περλίτη, κάρβουνο και άλλα υλικά. Για να βοηθήσετε τις ρίζες να έχουν αρκετό αέρα και υγρασία και θρεπτικά συστατικά.

Το έδαφος που τείνει να συμπιέζεται μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στις ρίζες ορχιδέας και να οδηγήσει σε προβλήματα που τελικά θα συντομεύσουν τη διάρκεια ζωής του φυτού σας.

– Κατανοήστε τις ανάγκες σας για πότισμα ορχιδέας

Το πότισμα είναι ένας τομέας όπου ένα λάθος μπορεί να κοστίσει τη ζωή της ορχιδέας σας. Το υπερβολικό πότισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Ποτίστε την ορχιδέα σας μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. Ποτίζουμε βαθιά και αφήνουμε να στραγγίξει το περιττό νερό από την κατσαρόλα. Μην ποτίζετε την ορχιδέα για πολύ, θα στεγνώσει.

– Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

Οι ορχιδέες μπορούν να προσβληθούν από έντομα, μυκητιάσεις και ιούς. Κάθε φορά που κόβετε καρφιά λουλουδιών ή καθαρίζετε τις ρίζες των ορχιδέων Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα εργαλεία.

Εάν η ορχιδέα σας παρουσιάζει σημάδια ασθένειας ή δέχεται επίθεση από έντομα Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο φάρμακο (όπως ένα εντομοκτόνο ή αντιμυκητιακό) για τη θεραπεία της ορχιδέας σας.

– Προωθήστε την καλή ανάπτυξη με κομπόστ.

Εξαρτάται από το αν η ορχιδέα σας είναι ανθισμένη ή ανθισμένη. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα σχεδιασμένο ειδικά για ορχιδέες για διαφορετικούς κύκλους ανάπτυξης.

Μειώστε τη λίπανση κατά τη διάρκεια του λήθαργου και λιπάνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Μην γονιμοποιείτε πολύ. Χρησιμοποιήστε ένα ασθενέστερο διάλυμα από την ανοργανοποίηση του εδάφους ή την καύση κομπόστ.

– Ποτίζετε τακτικά τις ορχιδέες σας.

Όταν η ορχιδέα σας μεγαλώσει πλήρως Θα πρέπει να επανατοποθετείτε κάθε 2-3 χρόνια εάν οι ρίζες στη γλάστρα είναι πολύ συνωστισμένες ή μπερδεμένες. Το φυτό πρέπει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Καθαρίστε τις ρίζες και αποκαταστήστε το μείγμα γλάστρας αυτή τη στιγμή. Προγραμματίστε την επαναφύτευση στο τέλος της περιόδου ανθοφορίας.

Πόσο ζουν οι ορχιδέες χωρίς πότισμα;

Οι ορχιδέες μπορούν να επιβιώσουν για εβδομάδες χωρίς νερό. Θα έλεγα ότι μια υγιής ορχιδέα μπορεί να επιβιώσει 4-5 εβδομάδες χωρίς νερό σε ένα σχετικά υγρό περιβάλλον.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δείξουν σημάδια στρες ή ότι τα λουλούδια τους δεν θα μαραθούν ή τα φύλλα τους δεν θα γίνουν καφέ. Η ορχιδέα σας δεν θα πεθάνει. Αλλά θα αγχώσει την ορχιδέα.

Μπορούν οι ορχιδέες να ζήσουν στο νερό;

Ναι, οι ορχιδέες μπορούν να καλλιεργηθούν σε νερό σε ένα σύστημα υδροπονίας. Αυτή η μέθοδος καλλιέργειας χρησιμοποιεί ένα σύστημα κυκλοφορίας όπου οι ορχιδέες τοποθετούνται τυχαία στο νερό για 2 ημέρες και στη συνέχεια οι ρίζες αερίζονται για περίπου 5 ημέρες.Ουσιαστικά, αυτό επιτρέπει στις ρίζες να αναπνέουν όπως ακριβώς στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μπορείτε να αναβιώσετε μια ορχιδέα που πεθαίνει;

Εξαρτάται από το τι προκαλεί τον θάνατο της ορχιδέας σας. ίσως μπορέσετε να αναβιώσετε Οι αφυδατωμένες ορχιδέες μπορούν να αναβιώσουν επιστρέφοντας σε ένα κανονικό πρόγραμμα ποτίσματος και δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Οι ορχιδέες που έχουν πεθάνει από παράσιτα ή ασθένειες μπορούν να αναβιώσουν με την κατάλληλη θεραπεία. Εάν η ορχιδέα σας πεθαίνει από ανεπαρκές φως, θερμοκρασία ή υγρασία. Η αλλαγή αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ορχιδέας σας.

Όποτε η ορχιδέα σας δεν έχει καλή απόδοση Πρέπει να ανακαλύψετε τη βασική αιτία και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Οι ορχιδέες είναι σχετικά ανθεκτικά φυτά. Έτσι, παρόλο που φαίνονται να έχουν ξεφύγει από τον ατμό, Μπορείτε να τα φέρετε πίσω.

κάλυμμα

Οι ορχιδέες μπορούν να ζήσουν μια μακρά ζωή εάν το περιβάλλον και οι ρουτίνες φροντίδας των φυτών σας είναι άψογες.

Ασθένειες, παράσιτα, υπερβολικό πότισμα, φτωχό έδαφος και κυμαινόμενες θερμοκρασίες μπορούν τελικά να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των ορχιδέων σας.

Οι ορχιδέες δεν χρειάζονται συνεχή φροντίδα και προσοχή. Θα πρέπει όμως να βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες τους ικανοποιούνται. Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αν όχι όλη την ώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *