Πώς να κόψετε τα στελέχη ορχιδέας μετά την ανθοφορία;

Πώς να κόψετε τα στελέχη ορχιδέας μετά την ανθοφορία;

Το κόψιμο του μίσχου ή του κεντρίσματος της ορχιδέας είναι ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε το φυτό να ανθίσει ξανά. εκτός από τις ορχιδέες Phalaenopsis Τα περισσότερα δεν θα ανθίσουν από τα παλιά στελέχη. Επομένως, το κόψιμο του μίσχου είναι ένα φυσιολογικό μέρος της φροντίδας της ορχιδέας σας.

Για να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε μετά την άνθηση της ορχιδέας. Κλαδεύω ορχιδέες σε δύο περιπτώσεις – κλαδεύοντας υγιείς μίσχους ορχιδέας και κλαδεύοντας νεκρούς μίσχους.

Κλαδέψτε υγιή στελέχη ορχιδέας.

Ένα υγιές κοτσάνι ορχιδέας θα είναι πράσινο και σταθερό. Δεν υπάρχουν άλλα εμφανή σημάδια ασθένειας. Όποτε θέλετε κόβετε τα στελέχη Χρησιμοποιήστε καθαρό, αποστειρωμένο ψαλίδι ή μαχαίρι.

Οι ορχιδέες είναι ευαίσθητες σε ασθένειες και ιούς. Επομένως, το να κόβετε καθαρό (πραγματικά) είναι σημαντικό. Αυτό συμβαίνει επειδή βακτήρια και ιοί μπορούν να εισέλθουν στην ορχιδέα σας.

Για να κόψετε μίσχους ορχιδέας Κόψτε το ένα ή και τα δύο άκρα. Αν θέλετε να το κόψετε εντελώς Να κόψει το στέλεχος μέχρι το τέλος του δέντρου.

κόψτε τα νεκρά στελέχη

Τα νεκρά στελέχη γίνονται κίτρινα ή καφέ. Δεν μπορούν πλέον να παράγουν λουλούδια. Επομένως, είναι καλύτερο να το κόψετε και να βοηθήσετε το φυτό να μεταφέρει την ενέργειά του αλλού.

Οι νεκροί μίσχοι πρέπει να κόβονται από τα φύλλα στη βάση του φυτού. Αυτό θα διεγείρει την παραγωγή ριζών στο φυτό. Κάντε τις ρίζες να επανέλθουν υγιείς και δυνατές για τον επόμενο κύκλο ανθοφορίας.

Μπορούν οι ορχιδέες να αναγεννηθούν;

Είτε κόβετε τα στελέχη της ορχιδέας είτε τα κόβετε όλα. Μπορεί να αναρωτιέστε αν θα μεγαλώσει ξανά. Η ορχιδέα θα φυτρώσει ένα νέο βλαστάρι. Άρα δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Το αν θα μεγαλώσουν το αρχικό στέλεχος είναι ένα άλλο ερώτημα. γενικά όχι Τουλάχιστον όχι για τις περισσότερες ορχιδέες.

Οι ορχιδέες Phalaenopsis βλασταίνουν μίσχοι κομμένοι ακριβώς πάνω από τα μπουμπούκια των άκρων. Οι βελόνες λουλουδιών αναπτύσσονται από το ίδιο φυτό που κόπηκε. Αλλά δεν λειτουργεί για όλα τα είδη ορχιδέας.

Εάν οι ορχιδέες Phalaenopsis είναι τέλειες, θα ανθίσουν από το ίδιο λουλούδι.

Εάν το λουλούδι της βελόνας δεν κόβεται κάθε χρόνο στο περασμα του χρονου Θα παράγει όλο και μικρότερα άνθη και τελικά θα μαραίνονται.

Επομένως, κοντύνετε αυτά τα στελέχη ή κόβοντάς τα εντελώς. Αυτό ενθαρρύνει την ορχιδέα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ριζών. και παράγουν πιο δυνατά φυτά με πιο εντυπωσιακά άνθη στον επόμενο κύκλο ανθοφορίας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μεγαλώσουν οι ορχιδέες μίσχοι;

Εάν το στέλεχος της ορχιδέας είναι κομμένο, δηλαδή πάνω από το μπουμπούκι, συνήθως παράγει νέα άνθη μέσα σε 8 έως 12 εβδομάδες.

Εάν το στέλεχος έχει κοπεί Οι ορχιδέες θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να φυτρώσουν νέους βλαστούς.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι ορχιδέες σας φροντίζονται καλά. για να μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται Και επιτέλους νέο στέλεχος και επιτέλους άνθιση ξανά.

Γιατί στεγνώνει το στέλεχος της ορχιδέας;

αν μείνει μόνος Τα στελέχη ορχιδέας θα στεγνώσουν τελικά. Αλλά μπορούν να ξεραθούν για λόγους που δεν σχετίζονται με το φυσιολογικό μοτίβο ανάπτυξής τους.

Πρέπει να ξέρετε πώς να διακρίνετε τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι για το φυτό ορχιδέας σας.

Παρακάτω, έχω συντάξει μια λίστα με πιθανές αιτίες με εξηγήσεις για να σας βοηθήσω να αποφασίσετε εάν ο μαρασμός του στελέχους ορχιδέας είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Έχω παράσχει μερικές συμβουλές για το πώς να διορθώσετε αυτά τα προβλήματα ή να τα αποτρέψετε από το να συμβούν.

– Ξηροί μίσχοι ορχιδέας μετά την ανθοφορία = Κανονικό

Εάν το στέλεχος της ορχιδέας στεγνώσει μετά το ξεθώριασμα των λουλουδιών Αυτό είναι μέρος της φυσικής ανάπτυξης του φυτού ορχιδέας. Και δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Αφού στεγνώσει τελείως το στέλεχος, κόψτε τη βάση και περιμένετε να ξαναβλαστήσει η ορχιδέα.

Εάν τα στελέχη είναι μόνο μερικώς στεγνά Κάντε την τομή πίσω στον υγιή κόμβο. Το λουλούδι της βελόνας αναπτύσσεται από το ίδιο στέλεχος με την ορχιδέα Phalaenopsis.

– Υπερβολική γονιμοποίηση

Η υπερβολική ή πολύ συχνά λίπανση μπορεί να προκαλέσει κάψιμο των ριζών ορχιδέας. Εμφανίζονται ως σκούρες κηλίδες στους μίσχους και τα φύλλα. όταν το πρόβλημα εξελίσσεται Τα στελέχη θα μαυρίσουν και θα πεθάνουν.

Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα αραιωμένο σε ασθενές διάλυμα. για να μην καεί το κομπόστ Διατηρήστε το λίπασμα σε ένα υγρό δοχείο γλάστρας για να αποφύγετε το λίπασμα να αγγίξει τις ξηρές ρίζες.

Τα λιπάσματα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μεταλλικά άλατα στο μέσο άγαρ. Για να αποφύγετε αυτόν ή εκείνο τον πιθανό κίνδυνο από αυτή τη δομή. Φροντίστε να ξεπλένετε το χώμα με τρεχούμενο νερό κάθε δύο εβδομάδες.

– έντομο

Τα ακάρεα της αράχνης, τα αλευροφόρα και άλλα έντομα που τρέφονται με χυμό φυτών παράγουν αδύναμα στελέχη που τελικά συρρικνώνονται και πεθαίνουν. Αποτρέψτε τις επιθέσεις εντόμων διατηρώντας το περιβάλλον υγρό και ψεκάζοντας τις ορχιδέες σας με εντομοκτόνο σαπούνι.

– έκρηξη οφθαλμών

Η βλάστηση δεν είναι η αιτία του μαρασμού των στελεχών της ορχιδέας. Αλλά αφού σπάσει το μπουμπούκι (Οι οφθαλμοί ή οι ορχιδέες πέφτουν πρόωρα), θα ακολουθήσει ο μίσχος του λουλουδιού.

αλλαγή περιβάλλοντος ιδιαίτερα ξαφνικές αλλαγές που σχετίζονται με τη θερμοκρασία ή την υγρασία. Μπορεί να προκαλέσει το σκάσιμο των μπουμπουκιών ανθέων και τον μαρασμό των μίσχων. Διατηρήστε τις ορχιδέες σας σε ένα υγρό περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

κάλυμμα

Το κλάδεμα των ορχιδέων μπορεί να φαίνεται σαν μια τρομακτική εργασία. Αλλά μόλις καταλάβετε πότε και πώς να κλαδέψετε τα λουλούδια, Θα μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε την ορχιδέα σε σχήμα κώνου.

Βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να κόψετε τα στελέχη είναι απολυμανμένα για να αποφύγετε βακτηριακές, μυκητιασικές ή ιογενείς λοιμώξεις.

Αναγνωρίστε εάν τα στελέχη της ορχιδέας σας στεγνώνουν πρόωρα. και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές για να επαναφέρετε την ορχιδέα σας στην αρχική της κατάσταση.

Όπως οι περισσότερες ασθένειες που επηρεάζουν τις ορχιδέες. Η αιτία σχετίζεται συχνά με περιβαλλοντικούς παράγοντες ή έλλειψη φροντίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *